Fri frakt vid beställning av 3 eller fler paket med premiumfrön
Att odla från frö

Så gör du för att lyckas

Det krävs bara några enstaka steg för att du ska lyckas med din odling. Även om det inte är så mycket att tänka på så är de inte mindre viktiga. Följ vår guide här!

1.Välj rätt frön

Köp frön från pålitliga leverantörer som är specialiserade på bonsai eller välrenommerade fröspecialister. Det säkerställer att fröna har bra kvalitet och en hög grobarhet. Välj frön från arter som har god anpassningsförmåga till bonsai-odling.

Om du är nybörjare kan det vara en bra idé att börja med arter som är mer förlåtande och enklare att odla som bonsai så som japansk lönn eller kinesisk alm. För mer erfarna odlare kan svårare arter som japansk svart tall eller gran vara mer utmanande men också ge mer belöning i slutändan.

2. Stratifiera fröna

Många bonsaifrön behöver en kylperiod för att kunna gro. Det kallas stratifiering.

Lägg fröna i fuktig sand eller jord, täck med plastfolie och förvara dem i kylskåp i 4-8 veckor. Detta efterliknar vintervilan som fröna skulle genomgå i naturen. Du kan även lägga fröna mellan två bitar hushållspapper. Fukta pappret och lägg i en lufttät påse. Lufta ibland och se till att det inte möglar.

3. Dags för plantering

Efter stratifiering, fyll en liten kruka eller odlingsbricka med väldränerad jord, t.ex. en blandning av bonsaijord och sand. Vanlig såjord av bättre kvalitet funkar också. Plantera fröna ytligt, täck lätt med jord och vattna försiktigt. Placera krukan på en plats med indirekt solljus och håll jorden fuktig men inte genomblöt.
När fröna har grott, fortsätt att hålla jorden lätt fuktig.


4. Vårda plantorna

När fröna har grott, fortsätt att hålla jorden lätt fuktig.  De behöver nu ställas på ett ljust ställe eller under odlingslampa. När plantorna växer till sig, börja forma dem försiktigt genom att beskära små grenar och använda bonsaitråd för att styra tillväxten. Alla träd som behöver vara utomhus behöver du ta reda på när på året det är lämpligt att ställa ut dem. Vissa sorter är känsligare än andra. Var tålmodig, eftersom det tar flera år innan din bonsai når en mogen form.

Hur vet man att ett frö är grobart?

  1. Fysiskt utseende: Ett friskt frö ser oftast intakt ut med ett oskadat fröskal. Missfärgningar, mjukhet eller mögel kan indikera att fröet är skadat eller dött.

  2. Grobarhetstest: Ett grobarhetstest innebär att fröna placeras på en fuktig yta, såsom fuktigt papper, och hålls i en varm miljö. Efter några dagar kan man se om fröna börjar gro. Groddarna ska vara starka och tydliga, vilket visar att fröet är livskraftigt.

  3. Fröets ålder och lagringsförhållanden: Grobarheten hos ett frö påverkas också av dess ålder. Ju äldre ett frö är, desto mindre sannolikt är det att det gror. Lagringsförhållanden, som temperatur och fuktighet, spelar en stor roll. Frön bör förvaras torrt och svalt för att bibehålla sin grobarhet.

  4. Fröets vilotillstånd (dormancy): Vissa frön kräver särskilda behandlingar, som stratifiering (kall lagring) eller skarifiering (skador på fröskalet) för att bryta viloperioden och börja gro. Ett frö som inte gror omedelbart kan fortfarande vara grobart om det får rätt förutsättningar.

Men det klassiska flyttestet då?

Frögrobarhet, dvs. ett frös förmåga att gro och producera ett friskt träd, påverkas av en mängd olika faktorer, inklusive genetik, miljöförhållanden och fröets mognad. Till skillnad från vad många tror är fröets förmåga att flyta i vatten inte en pålitlig indikator på dess grobarhet. Även om det stämmer att vissa frön kan flyta på grund av luftfickor eller lätta strukturer, betyder det inte nödvändigtvis att de är olämpliga för grodd.

Så varför flyter vissa frön medan andra sjunker? Svaret ligger i fröets komplexa struktur och sammansättning. Frön innehåller luftfickor som kan variera i storlek och fördelning beroende på arten. Dessutom kan ett ogenomträngligt fröskal eller lätta vävnader bidra till att fröet flyter. Dessa egenskaper i sig är dock inte avgörande för fröets grobarhet. Det är viktigt att förstå att det finns andra mer betydande faktorer, såsom fröets genetiska kvalitet och dess fysiologiska tillstånd, som i slutändan påverkar om fröet kommer att gro eller inte.

Vilka träd måste jag placera utomhus?

Många populära bonsaiträd kräver en utomhusmiljö för att trivas eftersom de behöver speciella förhållanden, som kall vintervila, god luftcirkulation och naturligt dagsljus. Här är exempel på trädsorter som i regel måste vara utomhus:

Lövfällande träd

  1. Ek (Quercus) – Tål kyla och kräver en period av vintervila.

  2. Björk (Betula) – Trivs i kallt klimat och behöver stå utomhus för att utvecklas rätt.

  3. Lönn (Acer) – Många lönnarter, särskilt den japanska lönnen, behöver vintervila och klarar sig bäst utomhus. 

  4. Ask (Fraxinus) – Ett tåligt träd som trivs i tempererat klimat.

  5. Alm (Ulmus) – Behöver en utomhusmiljö för att växa ordentligt.

  6. Bok (Fagus) – Kräver kallt klimat och vintervila.

Barrträd

  1. Tall (Pinus) – Kräver utomhusmiljö med gott om ljus och frisk luft.

  2. Gran (Picea) – Ett typiskt utomhusträd som tål kyla och kräver öppna ytor.

  3. En (Juniperus communis) – Trivs bäst utomhus i soligt och välventilerat klimat.

  4. Lärk (Larix) – Ett lövfällande barrträd som behöver vintervila och en utomhusmiljö.

Fruktträd

  1. Äppelträd (Malus domestica) – Behöver vintervila och klarar sig bäst utomhus.

  2. Päronträd (Pyrus communis) – Kräver utomhusmiljö för att få frukt.

  3. Körsbärsträd (Prunus avium) – Trivs bäst utomhus med säsongens växlingar.

Krukor

Vi har krukor från både Japan, Kina och Europa